Az EME 2020. március 21-i közgyűlésének dokumentumai. Az év könyve 2019

Szakmai bizottság választotta ki Az Év Könyvét az  EME Kiadójának 2019. évi kiadványai közül (jelentés)

 

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület ebben az évben Kása Zoltánt, Péntek Jánost és Szabó Árpád Töhötömöt kérte föl, hogy az EME Kiadójának 2019. évi kiadványai közül jelölje meg azokat, amelyek érdemesek Az Év Könyve kitüntető címre. Az EME Kiadójának a szokásosnál is bőségesebb és változatosabb termése megnehezítette a jelölőbizottság feladatát. Végül – az elfogultság kockázatát is vállalva – két könyvet javasol Az Év Könyve címre:

  1. Gróf Székely László élete s ez idők alatt lött világi viszontagságainak leírása. 1716–72. Bevezető tanulmánnyal és jegyzetekkel közzéteszi Fehér Andrea.

A könyv a Magyar Családtörténetek: Források című sorozat első köteteként egy 18. századi erdélyi főnemes, gróf. Székely László mintegy ezer oldalt kitevő önéletírásának első teljes, jegyzetekkel ellátott forráskiadása. A forráskiadás gondozója, Fehér Andrea a szakmai igényeknek megfelelően végezte munkáját. A szöveggondozáson kívül a Függelékben közölt bőséges jegyzetanyag és mutatók is ezt az igényességet tanúsítják.

  1. Maczelka Csaba: A kora újkori angol utópiák magyar története.

A könyv szerzője, a Pécsi Tudományegyetem Anglisztika Intézetének adjunktusa, nem csupán összefoglalását nyújtja ennek a gazdag hagyománynak, hanem új információkkal, adalékokkal, értelmezési módokkal bővíti a korszakra vonatkozó ismereteket. Az utópiakutatás történeti áttekintése után irodalmi szempontból vizsgálja a kora újkori utópiákat, és jut el Thomas More Utópiájához, majd a műfaj utóéletéhez. Mindeközben kitér 16–17. századi erdélyi és magyarországi analógiákra is, rámutatva a magyar recepció alaposabb kutatásának szükségességére.