Hoffmann István akadémikust, egyetemi tanárt Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület

Hoffmann István részére Gr. Mikó Imre-emléklapot

adományozott jelentős kutatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint az EME keretében folyó helynévkutató munka támogatásának elismeréséül.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége 2005-ben, az Egyesület alapítója, gr. Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Emléklapot alapított az Egyesület újjászervezésében és folyamatos működtetésében kiemelkedő munkát végzett tagjai és pártolói számára.

A díjat 2022. november 18-án, nyújtotta át Bitay Enikő, az EME elnöke és Bogdándi Zsolt, az EME főtitkára A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 21. fórumának megnyitóján.

Gratulálunk!

Hoffmann István egész tudományos tevékenysége a Debreceni Egyetemhez fűződik. Itt végezte tanulmányait, tanári munkáját is folytatja. A helynévkutatás területén alkotott jelentőset: a helynevek nyelvi rendszerének vizsgálatához többszintű funkcionális modellt dolgozott ki, amelynek alkalmazása széles körben elterjedt, és összehasonlító elemzések alapjává vált. Később a helynevek története felé fordult a figyelme, kiemelten foglalkozott a régi magyar helynévadás kérdéseivel. Az Árpád-kori szórványemlékek vizsgálatával mintát adott a helynevek nyelvtörténeti forrásértékének hasznosítására és interdiszciplináris keretben történő felhasználására. Monográfiái és egyetemi oktatói tevékenysége révén kiterjedt, nemzetközileg is elismert helynévtörténeti iskola alakult ki körülötte. Tanítványai a magyar nyelvtudomány elismert művelői. Egy évtizede vezet akadémiai kutatócsoportot. 2014-ben együttműködési megállapodás született az EME kutatóintézete és a Debreceni Egyetem Nyelvtudományi Tanszékének onomasztikai részlege között. Fontos tudományos közéleti feladatokat lát el, többek között elnöke az Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Bizottságának, alelnöke a Magyar Nyelvtudományi Társaságnak. 2019-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották. Több tudományos folyóirat szerkesztőbizottságának tagja. Több mint kétszázötven tudományos közlemény szerzője vagy szerkesztője. Publikációit magyar, finn és angol nyelven adja közre.

Köszönjük, hogy részt vesz az EME szakmai életében, biztosítja a Debreceni Tudományegyetem és az EME közötti együttműködést.