Hudecz Ferenc akadémikust, az MTA alelnökét Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület

Hudecz Ferenc részére Gr. Mikó Imre-emléklapot

adományozott az EME folyamatos működéséhez és az erdélyi magyar tudományműveléshez nyújtott támogatása elismeréséül.

 

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége 2005-ben, az Egyesület alapítója, gr. Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Emléklapot alapított az Egyesület újjászervezésében és folyamatos működtetésében kiemelkedő munkát végzett tagjai és pártolói számára.

A díjat 2022. november 18-án, nyújtotta át Bitay Enikő, az EME elnöke és Bogdándi Zsolt, az EME főtitkára A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 21. fórumának megnyitóján.

Gratulálunk!

Hudecz Ferenc kémikus, egyetemi tanár, akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke. 2006 és 2010 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora. 2020 augusztusától az MTA természettudományi alelnöke. Fő kutatási területe: peptid- és fehérjekémia, biomolekuláris kémia, immunkémia. Szűkebb szakterülete a biomolekuláris kémia, a bioorganikus kémia és az immunkémia. Legfontosabb eredményei: mikrobiális eredetű, valamint tumoros szövetekből származó fehérjék és autoimmun folyamatok kiváltásában szerepet játszó fehérjék antigénszerkezetének feltérképezése, epitópok azonosítása klasszikus és kombinatorikus kémiai módszerekkel¬; az immunreakciót kiváltó "szuperantigének" szintézise, amelyek alkalmasak a HVS-vírus, illetve a M. tuberculosis fertőzés, valamint bizonyos tumorok korai kimutatására és szintetikus vakcinák kifejlesztésére. A hatásmechanizmus vizsgálatára proteomikán alapuló megközelítési módszert dolgozott ki. Több mint 240 angol nyelvű tudományos publikáció szerzője vagy társszerzője. Számos hazai, illetve nemzetközi tudományos folyóirat szerkesztőbizottságának tagja.

Köszönjük, hogy vállalja és támogatja az Erdélyi Múzeum-Egyesület tudományszervezéssel kapcsolatos szándékait, részt vesz az EME szakmai életében, biztosítja az MTA és az EME közötti együttműködést.

Fotó: Pakó László