Konferencia a Magyar Nemzeti Helynévtár Programról

Időpont
Helyszín(ek)
Sapientia EMTE, Marosvásárhely/Koronka, Segesvári út (Calea Sighișoarei) 2. szám
Szervező(k)
Erdélyi Múzeum-Egyesület, Jakó Zsigmond Kutatóintézet, Kolozsvár; Magyar Nemzeti Helynévtár Program, Debrecen; Sapientia EMT Marosvásárhelyi Kar Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék
Programfelelős
Tamás Csilla

A  Magyar Nemzeti Helynévtár Programról tartanak konferenciát a MNHP Irányító Testületének tagjai december 8-án, péntek 12 órától a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán. A konferencia célja az MNHP ismertetése, közelítése a társtudományokhoz, valamint a munka során felmerülő módszertani problémák megvitatása

Szervezők:   Erdélyi Múzeum-Egyesület, Jakó Zsigmond Kutatóintézet, Kolozsvár
                      Magyar Nemzeti Helynévtár Program, Debrecen
                      Sapientia EMT Marosvásárhelyi Kar Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék
Programfelelős: Tamás Csilla, a JZSKI tudományos kutatója

Az esemény plakátja itt tekinthető meg.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Eseménybeszámoló

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület a Magyar Nemzeti Helynévtár Programjával együttműködve módszertani konferenciát tartott Kolozsváron, az EME székházában és Marosvásárhelyen a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen Módszertani problémák a Magyar Nemzeti Helynévtár fejlesztésében címmel. A kiskonferencián az alábbi öt előadás hangzott el: Hoffmann István, Miért van szükség magyar helynévtárra?

Rácz Anita, Hálózatépítési feladatok a Magyar Nemzeti Helynévtár Programban

Nagy Katalin, Az élőnyelvi és a történeti helynévanyag gyűjtésének módszertani problémái

Bába Barbara, Helynévi adatbázis-építés és szótárírás

Tóth Valéria, A helynevek tudományos hasznosítása.

Az előadók a Magyar Nemzeti Helynévtár Program Irányító Testületének tagjai.

Az előadásokat beszélgetés követte, mely során a program megvalósításának módozatairól, a nehézségekről, a felmerülő problémákról és a lehetséges megoldásokról esett szó. Kolozsváron a BBTE magyar szakos hallgatói tettek fel kérdéseket a munkájukhoz kapcsolódóan, míg a Sapientia Marosvásárhelyi Karának hallgatói az Alkalmazott Nyelvészet Tanszékről szintén a gyűjtőmunkának módszereiről tettek fel kérdéseket a debreceni vendégeknek.

Az esemény házigazdája az Erdélyi Múzeum-Egyesület Jakó Zsigmond Kutatóintézetének tudományos kutatója, Tamás Csilla volt.