Az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya által kiírt Debüt-díj 2006

Az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya által kiírt Debüt-díj első kiosztása

Örvendetesnek tekintjük, hogy az egyetemi és doktori tanulmányait az 1989-es romániai változásokat követően végzett/végző generáció jelen van a tudományos életben. Tudományos pályán keresi a helyét, alapkutatásokat kezdeményez és végez, konferenciákat, szakmai rendezvényeket szervez, kutatási eredményeit publikálja. Ennek az ifjú generációnak a jelenléte tapasztalható az EME konferenciáin, felolvasóülésein, az Erdélyi Múzeum hasábjain. A tudós társadalom újratermelődése egyaránt tapasztalható az irodalom-, a nyelvészet-, a történet-, a néprajztudomány területén.
Az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya meg van győződve arról, hogy az új generációnak a romániai magyar tudományos életben helye van, amit felkészültsége, munkája alapján érdemelt ki. A szakosztály választmánya azzal a szándékkal írt ki 2006 tavaszán Debüt-díjat, hogy kiosztása évről évre alkalmat teremtsen arra, hogy a figyelem e tudósgeneráció tagjaira, annak friss teljesítményeire irányuljon, hogy e teljesítmények egy ilyen utólagos számvetés keretében is beépüljenek a köztudatba. A felhívás szerint a díjat az EME azon tagjai pályázhatják meg, akik a közelmúltban kötet, tanulmány publikálásával, egy kiadvány tudományos igényű gondozásával, egy szakmai rendezvény megszervezésével stb. léptek be a tudós társadalomba.


A díjra négy kutató adta be pályázatát.


Killyéni András-Péter 1979-ben született Kolozsvárt. Itt szerzett oklevelet a Műszaki Egyetemen. A MOL romániai adatbáziskezelő mérnöke, a Református Kollégium oktatója. Kutatási területe a kolozsvári sportélet története. Adatfeltáró írásai rendszeresen jelennek meg lapokban. A pályázatra A kolozsvári sportélet életrajzi gyűjteménye című, 128 lapos összefoglaló munkáját nyújtotta be. A pályázathoz Kiss András írt értékelő sorokat, hangsúlyozva a kutatás úttörő jellegét, a munka folytatásának szükségességét.
Murádin János Kristóf 1980-ban született. A BBTE történelem-filozófia karán szerzett oklevelet. Jelenleg ugyanitt a doktori iskola hallgatója. Tanulmányai folyoiratokban jelentek meg. A pályázatra Ercsey Gyula Farkasok árnyékában. Kolozsváriak a Gulágon című emlékiratát nyújtotta be. A pályázó az emlékiratot sajtó alá rendezte, előszóval és jegyzetekkel látta el. Munkájának jelentőségét Csetri Elek történész méltatta.
Simon Zsolt 1975-ben született. A BBTE történelem szakán szerzett egyetemi oklevelet, jelenleg az ELTE medievisztikai doktori programjának hallgatója, a marosvásárhelyi Gheorghe Sincai Társadalomtudományi Kutatóintézet munkatársa. Tanulmányokat, recenziókat publikált. Kutatásának eredményeit konferenciákon népszerűsítette. A pályázatra a Századok című szakfolyóiratban 2006-ban (140. 4. 815–882.) megjelent, A baricsi és kölpényi harmincadok a 16. század elején tanulmányát nyújtotta be. A pályázatot támogató dr. Draskóczy István, az ELTE docense írja e tanulmányról, hogy a dolgozat hihető, időtálló képet fest, s további kutatásokra inspirál.
Sófalvi András1973-ban született Székelyudvarhelyen. Egyetemi tanulmányait az ELTE történelemtudományi karán végezte 1994–2000 között. Jelenleg ugyanezen egyetem doktori programjának hallgatója, a Haáz Rezső Múzeum munkatársa. Történészként, régészként tanulmányokat, tudománynépszerűsítő írásokat publikált, régészeti feltárásokban vett részt, ásatásokat szervezett. Sóvidék a középkorban. Fejezetek a székelység középkori történelméből című összegző munkája a Haáz Rezső Múzeum kiadásában jelent meg 2005–ben. A pályázót és munkásságát Hermann Gusztáv Mihály elismerő szavakkal méltatja.
A pályázatokat a szakosztály tagjaiból álló bizottság (Gábor Csilla, Keszeg Vilmos, Molnár B. Lehel, Pál Judit) bírálta el. A bizottság mind a négy pályázó munkáját elismeréssel értékeli.


Forrásfeltáró, feldolgozó, a tudományosság elvárásait követekezetesen érvényesítő munkájáért az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztályának Debüt-díját 2006-ban Simon Zsolt kapja. A díj kiosztását a Kopiernicus Birotica cég, valamint Koós Ferenc, a Gaudeamus Művészeti Könyvesbolt anyagi támogatása tette lehetővé.
A díj átadásával egyidőben a szakosztály a pályázatot a 2007-es évre is felújítja.
Eszerint az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya 2007-ben Debüt-díjat ítél oda a szakosztály első tudományos teljesítményt felmutató tagjának. A díj oklevélből és szerény összegből áll.
A díjat pályázni kell. A pályázat tartalmazza a pályázó szakmai életrajzát (tanulmányok, munkahely, teljesítmények), a kiemelkedő szakmai eredmény leírását (önálló kötet, szerkesztés, fontos tanulány stb.), valamint egy, az illető területen dolgozó szaktekintély véleményét az illető munkáról, a munka egy példányát. A pályázat az EME székházában nyújtható be, a szakosztály címére, 2007. október 15-ig.
A pályázatokat egy, a szakosztály tagjai közül kinevezett bizottság bírálja el. A díj átadására Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvény keretében kerül sor.

Kolozsvár, 2006. október 25.