Both Noémi Zsuzsanna és Nagy Zsolt az idei debüt-díjasok

A 2021-es évi Debüt-pályázatok értékelése

(16. díjkiosztás )

Örvendetesnek tekintjük, hogy az egyetemi és doktori tanulmányait az 1989-es romániai változásokat követően végzett/végző generáció jelen van a tudományos életben. Tudományos pályán keresi a helyét, alapkutatásokat kezdeményez és végez, konferenciákat, szakmai rendezvényeket szervez, kutatási eredményeit publikálja. Ennek az ifjú generációnak a jelenléte tapasztalható az EME konferenciáin, felolvasóülésein, az Erdélyi Múzeum hasábjain. A tudós társadalom újratermelődése egyaránt tapasztalható az irodalom-, a nyelvészet-, a történet-, a néprajztudomány területén.

Az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya meg van győződve arról, hogy az új generációnak a romániai magyar tudományos életben helye van, amit felkészültsége, munkája alapján érdemelt ki. A szakosztály választmánya azzal a szándékkal írt ki 2006 tavaszán debüt-díjat, hogy kiosztása évről évre alkalmat teremtsen arra, hogy a figyelem e tudósgeneráció tagjaira, annak friss teljesítményeire irányuljon, hogy e teljesítmények egy ilyen utólagos számvetés keretében is beépüljenek a köztudatba. A felhívás szerint a díjat az EME azon tagjai pályázhatják meg, akik a közelmúltban kötet, tanulmány publikálásával, egy kiadvány tudományos igényű gondozásával, egy szakmai rendezvény megszervezésével stb. léptek be a tudós társadalomba.

Eddigi díjazottak

2006
Killyéni András-Péter
Murádin János Kristóf
Simon Zsolt (díj)
Sófalvi András
2007
Fazakas Emese
Dóczy Örs (díj)
Vida Erika (díj)
László Márton
2008
Berecki Sándor (díj)
Hubbes László Attila
Korondi Ágnes
Ozsváth Imola (díj)
Pieldner Judit
2009
Bibor Máté
Boros Ernő
Fazakas István Áron
Gáll Erwin és Gergely Balázs (díj)
Gergely Zoltán
Győrffy Gábor
Maior Enikő Irén
Nagy Zoltán
Peti Lehel (díj)
Tamási  Zsolt
Zsigmond Adél
2010
Bartha Katalin Ágnes
Biró Annamária
Kinda István-Csaba (díj)
Varga P. Ildikó (díj)
2011
Jakab Albert Zsolt (díj)
Keszeg Anna (díj)
2012
Berki Tímea
Zólya Andrea Csilla
Nagy Alpár-Csaba
Tóth Levente (díj)
Németh Boglárka (díj)
Rád András-László
2013
Balogh Andrea
Kassay Réka
Borbély András (díj)
Pál Emese (díj)
2014
Demeter Zsuzsa (díj)
Zabán Márta
Zörgő (Ildikó) Noémi
2015
Blos-Jáni Melinda (díj)
Botházi Mária
Kovács Mihai
Lakatos Artúr
2016
Bélfenyéri Tamás
Bordás Beáta  (díj)
Gergely Zoltán
Kassay Réka
Sárándi Tamás (díj)
Szabó Csaba
2017
Balla Lóránt
Fodor János (díj)
Miklós Alpár
Pál János (díj)
2018
György (Veres) Imola (díj)
Szuszámi Zsuzsanna
Vulkán Vera Tünde (díj)
2019
P. Kovács Klára (díj)
2020
Rácz Éva Mária (díj)
Tőtős Áron (díj)

 

A 2022-es évben a kiírásra két pályázat érkezett.

Both Noémi Zsuzsanna 2009–2012 között a BBTE Történelem és Filozófia Karán, történelem szakon tanult. 2012–2014 között ugyanitt a Jelenkor Története és Nemzetközi Kapcsolatok szakán szerzett mesteri oklevelet. 2014–2018 között a BBTE történelem szakán doktori tanulmányokat folytatott. Disszertációját 2019-ben védte meg, szakmai irányítója dr. Romsics Ignác volt. 2017–2018 között az Erdélyi Művészeti Központ tárlatvezetője, 2018-tól a Szekely Nemzeti Múzeumban gyűjteménykezelő, majd muzeológus.

2011 óta publikációival van jelen a szakmai életben. Tanulmányai jelentek meg a Korunkban, a Magyar Kisebbségben, az Erdélyi Múzeumban, a Korallban, az Aetasban, az Acta Siculica-ban, valamint rendszeresen jelen volt a konferenciakötetekben. 2021-ben Egy korszak lenyomata  címmel múzeumi katalógust szerkesztett.

Pályamunkája A székely faluközösség nótáriusa. Imreh István élete és munkássága című kötet (EME, 2021). A monográfia Imreh István történész életpályájának és munkásságának, egy korszak intézmény- és szakmai hálózatának összefoglalása. A kötet arra keresi a választ, hogy a 20. század nagy fordulatait végigélt Imreh Istvánnak miként sikerült a rendszer-, és impériumváltások ellenére közéleti funkcióit kiteljesítenie, hiteles, koherens életművet megalkotnia.

A pályázatot támogató Romsics Ignác akadémikus elismeréssel méltatja a pályázó kutatómunkájának következetességét, a feltárt források gazdagságát, a feldolgozás szakszerűségét. „A munka teljes és alapos áttekintést nyújt a 20. századi erdélyi magyar történetírás egyik vezető alakjának, az 1919-ben született és 2003-ban elhunyt Imreh István életéről és tudományos eredményeiről...Both Noémi rendkívül alapos kutatást végzett, és nagyon adatgazdag, ám értékítéleteleiben nagyon kiegyensúlyozott, elfogulatlan életrajzot készített. Elkerülte az életrajzírókra leselkedő mindkét nagy veszélyt: a kritikátlan apológiát és a történelmietlen számonkérést."

Nagy Zsolt a BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézetében végzett néprajzi alapképzést (2010–2013). Ezt követően a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának kertészmérnöki szakán (2013–2017), és a magiszteri szint növényorvos szakán (2017–2019) tanult. Jelenleg a Hungarológia Doktori Iskola hallgatója, részt vállal az intézet oktatási programjában, valamint az MTA Lendület Etnoökológiai Kutatócsoportjának kutatója. 2017–2018 között a Kreatív Könyvkiadó szerkesztője, 2019-től a Studium-Proespero Alapítvány felelős szerkesztője, a BTK Néprajztudományi Intézetének tudományos segédmunkatársa.2011-től 43 tudományos konferencián tartott előadást. Publikációs jegyzékében 3 önálló kötetet, 26 tanulmányt és szakcikket, 17 recenziót, 5 interjút, (egyedüli szerkesztősként vagy társszerkesztővel) 21 kötetszerkesztést, valamint 8 kurátori szerepet tüntetett fel.

Pályamunkája id. Veress László Népgyógyászat és hivatalos orvoslás határán. Segesvár gyógyszerészet-történeti emlékei című kötetének (Studium Kiadó, Marosvásárhely) szerkesztése, kiegészítésekkel, jegyzetekkel és mutatókkal való közzététele. A szerző 1980 után kutatta fel Segesvár gyógyszerészet-történeti emlékeit. Jórészt a helyi történelmi múzeum tulajdonában lévő patikai állványedények felirataiból kiindulva próbálta meg azonosítani, megrajzolni, rekonstruálni a város 18–19. századi gyógyászatát, kialakulásának előzményeit és alakulásának körülményeit. Eredényeit folyamatosan tette közzé cikkek formájában. Ezeket a cikkeket a Nagy Zsolt ösztönzére gyűjtötte össze és egészítette ki.  A kötetet Nagy Zsolt gondozta, 620 jegyzettel és 78 kiegészítéssel látta el.

A pályázatot támogató Pozsony Ferenc akadémikus ajánlásából idézzük: „Erdélyben ritka az ilyen interdiszciplináris jellegű tudományos munka, mely a gyógyszerészet, az etnobotanika és a népi orvoslás kapcsolatát, időbeli változását ilyen színvonalon megvalósítja... Nagy Zsolt ennek a kötetnek nem csak igényes, következetes, szakszerű szerkesztője, hanem társszerzője is."

A pályázatban előterjesztett  eredményeket mérlegelve a zsűri mindkét pályázót,

Both Noémi Zsuzsannát

és

Nagy Zsoltot

 Debüt-díjban részesíti. A pályázóknak további eredményes munkát kíván.

 

2022. november 19.

Egyed Emese, az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztályának elnöke

A zsűri tagjai: dr. Gábor Csilla, dr. Keszeg Vilmos, dr. Pál Judit.