Debüt-díj 2007

Örvendetesnek tekintjük, hogy az egyetemi és doktori tanulmányait az 1989-es romániai változásokat követően végzett/végző generáció jelen van a tudományos életben. Tudományos pályán keresi a helyét, alapkutatásokat kezdeményez és végez, konferenciákat, szakmai rendezvényeket szervez, kutatási eredményeit publikálja. Ennek az ifjú generációnak a jelenléte tapasztalható az EME konferenciáin, felolvasóülésein, az Erdélyi Múzeum hasábjain. A tudós társadalom újratermelődése egyaránt tapasztalható az irodalom-, a nyelvészet-, a történet-, a néprajztudomány területén.
Az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya meg van győződve arról, hogy az új generációnak a romániai magyar tudományos életben helye van, amit felkészültsége, munkája alapján érdemelt ki. A szakosztály választmánya azzal a szándékkal írt ki 2006 tavaszán debüt-díjat, hogy kiosztása évről évre alkalmat teremtsen arra, hogy a figyelem e tudósgeneráció tagjaira, annak friss teljesítményeire irányuljon. Hogy e teljesítmények egy ilyen utólagos számvetés keretében is beépüljenek a köztudatba.A felhívás szerint a díjat az EME azon tagjai pályázhatják meg, akik a közelmúltban kötet, tanulmány publikálásával, egy kiadvány tudományos igényű gondozásával, egy szakmai rendezvény megszervezésével stb. léptek be a tudós társadalomba.
A díjra négy kutató adta be pályázatát.
Fazakas Emese 1989–1994 között magyar-francia szakos tanári oklevelet szerzett a BBTE-n. 1994–1995 között mesterképző programot végzett a Közép-Európai Egyetem középkori tanulmányok szakán. 2005-ben doktori címet szerzett. A disszertáció címe A fel, le és alá igekötők használati köre a kései ómagyar kortól napjainkig, témavezető dr. Szabó Zoltán. 1995–1998 között a Román Tudományos Akadémia Irodalomtörténeti és Nyelvtudományi Kutatóintézete kolozsvári fiókjának munkatársa, 1997-től a BBTE Bölcsészettudományi karának óraadó tanára, tanársegéde, egyetemi adjunktusa. 1999–2003. között a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Nyelvi Intézetének vendégtanára. Széleskörű a nyelvművelői és –népszerűsítői tevékenysége. A médiában állandó rovatokat lát el, tanári továbbképző programok előadója, anyanyelvi versenyek versenylapjainak szerkesztője. 1995–2006 között 21 konferencia előadója. Nyelvészeti szakkönyvek lektora, szerkesztője, fordítója, szótárak társszerzője, két önálló kötet szerzője. Megjelenés előtt álló doktori disszertációját Szilágyi N. Sándor, tudományos pályáját Péntek János értékelte. A referensek elismeréssel nyilatkoznak a pályázó önálló köteteiről, oktatói munkájáról. „Fazakas Emese időseket is megszégyenítő, legmerészebb vállalkozása az Erdélyi magyar szótörténeti tár főszerkesztői szerepének vállalása és vézgése" – írja Péntek János akadémikus.
Dóczy Örs 1994-2000 között a szegedi József Attila Tudományegyetemen szerzett latin, 1998–2005 között a kolozsvári BBTE-n történelem szakos oklevelet. 2002-ben a Messina-i tudományegyetem ösztöndíjasa volt. Dolgozott a Krónika terjesztőjeként, A Hét szerkesztőjeként, fordítóként, a Teleki-Bolyai Könyvtár könyvtárosaként. 2006-tól a BBTE Hungarológiai Doktori Iskola hallgatója. Történelmi, régészeti tárgyú tanulmányai, szakcikkei, recenziói és fordításai hazai lapokban láttak napvilágot (A Hét, Korunk). Történelmi, irodalomtörténeti tárgyú könferenciák előadója.
Vida Erika a BBTE- szerzett 1996-ban magyar-angol szakos tanári oklevelet. Ez idő alatt néprajzi terepmunkán vett részt. 1998-tól a Mentor Könyvkiadó olvasószerkesztője, 2003-tól felelős szerkesztője. Közel 30 kötet szerkesztője.
Dóczy Örs és Vida Erika közös pályázatot nyújtott be. Ez Koncz József A Marosvásárhelyi Evang. Reform. Kollégium története (1557–1895) (Marosvásárhely, Mentor, 2006) című monográfia. A szöveget szerkesztette és átdolgozta, a mutatókat összeállította Dóczy Örs és Vida Erika, a latin szövegeket fordította és jegyze4tekkel ellátta Dóczy Örs, az utószót Sebestyén Mihály írta. A pályázók munkáját Spielmann-Sebestyén Mihály és Pál-Antal Sándor értékelte. Mindkét szakember a 19. századiszöveg gondozásához, jegyzetekkel való ellátásához szükséges munka nehéz, nagy figyelmet igénylő voltát, valamint az elvégzett munka szakszerűségét emelte ki.
László Márton 1997–2001 között a BBTE történelem szakán alapképzést, 2001–2002 között mesteri programot végzett. 2004-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történelemtudományi Doktori iskolájának doktorandusza. 2001–2007 között tanár, szakmai referens, könyvtáros, levéltáros. 2003-2005 között a Magyar Autonóm Tartomány kutatócsoport tagja, 2006-ban az Észak-Erdély 1940-1944 közötti történetét kutató csoport munkatársa. A pályázó 13 konferencián tartott beszámolót kutatási eredményeiről.
Pályamunkája a Pro-Print Kiadónál, a „Források a Romániai Magyarság Történetéhez" sorozatban megjelenés előtt álló kézirat, amely az 1889–1986 között élt magyarhermányi történész, Máthé János két, mindeddig kiadatlan munkáját, valamint a pályázó két tanulmányát tartalmazza. Egyik Máthé János vizsgálati dossziéját elemzi, másik a történész munkásságához fűzött jegyzeteket és kiegészítéseket. A kéziratot dr. Szabó Miklós ny. akadémiai főkutató ajánlja díjra.
A pályázatokat a szakosztály tagjaiból álló bizottság (Keszeg Vilmos, Molnár B. Lehel, Pál Judit) bírálta el. A bizottság mind a négy pályázó munkáját elismeréssel értékeli. Tekintve, hogy Fazakas Emese életműve, teljesítménye messze kilép a díj által értékelhető keretből, a 2007-es debüt-díj nyertesei Dóczy Örs és Vida Erika.
Az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi szakosztálya gratulál minden pályázónak, további eredményes munkát kíván.
A díjazáshoz a Prodvinalco és a Szabadság szerkesztősége is hozzájárult.

A díj átadásával egyidőben a szakosztály a pályázatot a 2008-as évre is felújítja.
Eszerint az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya 2008-ban debüt díjat ítél oda a szakosztály első tudományos teljesítményt felmutató tagjának.
A díj oklevélből és szerény összegből áll.
A díjat pályázni kell. A pályázat tartalmazza a pályázó szakmai életrajzát (tanulmányok, munkahely, teljesítmények), a kiemelkedő szakmai eredmény leírását (önálló kötet, szerkesztés, fontos tanulány stb.), valamint egy, az illető szakterületen dolgozó tekintély véleményét az illető munkáról, a munka egy példányát.
A pályázat az EME székházában nyújtható be, a szakosztály címére, 2008. október 15-ig.
A pályázatokat egy, a szakosztály tagjai közül kinevezett bizottság bírálja el. A díj átadására A Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvény keretében kerül sor.

Kolozsvár, 2007. november 24.


dr. Keszeg Vilmos, egyetemi tanár