Együtt a digitális kulturális örökségért

 

Hosszútávú együttműködési megállapodást kötött az EME és az ELTE vezetésével működő Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium (DH-LAB). A DH-LAB Danube-AI alprojektjének keretén belüli megállapodást Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora és Bitay Enikő professzor asszony, az EME elnöke, valamint Palkó Gábor, a DH-LAB projektvezetője és Bogdándi Zsolt, az EME főtitkára írta alá 2023. január 31-én.

A DH-LAB és az EME a kétirányú tudásáramlás és a nemzetközi kutatási hálózatok erősítése jegyében kötött együttműködési megállapodást. Ennek keretében az EME írásos állománya és az Erdélyi Digitális Adattár bekerül a DH-LAB szövegkorpuszába, hozzájárulva ezzel a magyar nyelvre optimalizált szövegfeldolgozó algoritmusok fejlesztéséhez.

A laboratórium cserébe pilot-projektek indításával, mentorálással segít az EME gyűjteményeinek digitalizálásában és publikálásában, illetve szükség esetén saját eszközeit (metakereső, OCR program) is biztosítja az EME repozitóriumának fejlesztéséhez. A DH-LAB továbbá közbenjár az EME digitalizált állományának az Europeana portálra való aggregálásában és a válogatott kéziratos állományokat felismerteti a saját fejlesztésű kézírásfelismerő  (HTR) programjával.

Az ELTE sajtóközleménye az eseményről itt látható:https://www.elte.hu/content/egyutt-a-digitalis-kulturalis-oroksegert.t.27396

Bitay Enikőnek, ez EME elnökének a megállapodás aláírásakor elhangzott beszédee itt olvasható...

Fotó: Rusznák Gábor.