MTNE 2023 - 22. Erdélyi Természettudományos Konferencia - beszámoló

 Beszámoló - 22. Erdélyi Természettudományos Konferencia - 2023. november 18

A "Magyar Tudomány Napja Erdélyben" rendezvénysorozathoz kapcsolódva került sor az EME Természettudományi Szakosztályának "22. Erdélyi Természettudományos Konferenciájára" 2023. november 18-án biológia, kémia, fizika és földrajz szakterületeken.

A konferencia során az előadások és a kiadványok magyar nyelven hangzottak el. A rendezvény a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum-ban zajlott, 8:30 és 13:00 óra között, 33 résztvevő jelenlétében. Összesen 14 hazai előadó jelentkezett be, és volt egy meghívottunk, pontosabban Dr. Virág Piroska biológus, kutató/oktató személyében, aki plenáris előadást tartott a résztvevők számára. A tudományos kutatási munkák és eredmények bemutatása a csatolt program szerint zajlott. Téma függvényében, a dolgozatok két szekcióban lettek bemutatva: egy kémia és egy biológia-fizika-földrajz szekcióban, körülbelül 12-15 perces előadások formájában, amit követett a 2-6 perces hozzászólás, beszélgetés. László Tibor úr két radióinterjút készített az esemény során, Dr. Virág Piroskával és Dr. Patkó Ferenccel.

            Az idén először, az előadók túlnyomó többsége 35 év alatti fiatalokból állt: 6 BsC/MsC-hallgató és 4 PhD-hallgató (1 PhD-hallgató kivételével mind a kolozsvári BBTE hallgatói). Számukra mindkét kategóriában két-két díjat osztottunk ki (összesen négyet), a leginnovatívabb kutatási munkáért. A díjakat a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar nyelvű tagozata, a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvostudományi Egyetem - Kertészeti és Vidékfejlesztés Üzleti Kara, a S.C. Quantumpharm S.R.L és a Parapharm S.R.L Brad szponzorizálta.