A 25. Fiatal műszakiak tudományos fóruma virtuális térben

Idén huszonötödik alkalommal került sor március 26-án a Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszakára (FMTÜ). Az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya és a Sapientia EMTE által szervezett jubileumi rendezvényt – a járványhelyzet miatt – nem a hagyományos módon tartották, hanem a modern technológia lehetőségeit kihasználva, videókonferencia formájában, a Maradj otthon, s csatlakozz a 25. FMTÜ-videókonferenciáhozjeligével.

A részletes beszámoló  itt érhető el...

Az ünnepi esemény fővédnöke Bokor József, az MTA alelnöke, tiszteletbeli védnöke Gyulai József, a Novofer Alapítvány kuratóriumának egykori elnöke volt.

Az online térben összegyűlt résztvevőket a szervező intézmények részéről Bitay Enikő akadémikus, a Műszaki Tudományok Szakosztály elnöke és Dávid László egyetemi tanár, a Sapientia EMTE rektora köszöntötték. Majd Roósz András akadémikus, a Miskolci Akadémiai Bizottság elnöke, Pokorádi László, az Óbudai Egyetem Mechatronikai és Járműtechnikai Intézet igazgatója, Dusza János akadémikus, a Szlovák Tudományos Akadémia Anyagkutatási Intézetének osztályvezetője, Danyi József, a kecskeméti Neumann János Egyetem egykori rektora, Szigeti Ferenc, a Nyíregyházi Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, Nagy András, a Dunaújvárosi Egyetem tudományos rektorhelyettese és Antal Géza, a Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnöke is csatlakozott a köszöntők sorához. Valamennyien gratuláltak a szervezőknek azért, hogy e rendkívüli helyzetben is megoldást találtak arra, hogy megtartsák a 25. FMTÜ-t, és kiemelték a konferencia fontosságát a magyar nyelvű műszaki a tudománnyal foglalkozó Kárpát-medencei fiatalság számára.

A köszöntések után következtek a Danyi József, Dávid László, Dusza János és Bitay Enikő által tartott plenáris előadások. Ezt követően került sor a konferencia immár hagyományos ünnepi mozzanatára, a díjátadóra. Idén először adták át a Fides et vocatio kitüntetést, melyet a jubileumi rendezvény alkalmából azok kaphatták, akiknek az FMTÜ elindításában volt kimagasló szerepük. Négyen részesültek idén ebben a kitűntetésben: Dudás Illés, a Miskolci Egyetem emeritus professzora, Roósz András akadémikus, Danyi József, a kecskeméti Neumann János Egyetem egykori rektora és Szilágyi Júlia mérnök-informatikus. A fiatal, 35 év alatti kutatóknak járó Maros Dezső-díjat ebben az évben Hodgyai Norbert kapta. A díjátadót követően Török Máté versénekes, a Misztrál együttes tagja megzenésített verseket adott elő.

Délután következtek a videókonferencia szekcióülései, melyek öt párhuzamos teremben zajlottak (Anyagtudományok, Mechanikai technológiák és gépgyártás-technológia, Mechatronika és anyagtechnológia, Alkalmazott informatika, környezetvédelem és vegyészet, valamint Építészet, mérnökképzés és biztonságtudomány). A szekcióelőadások után a résztvevők ismét a közös virtuális térben találkoztak, hogy megosszák egymással gondolataikat, megbeszéljék a rendhagyó konferencia tapasztalatait, fénykép- és video-összeállítást néztek meg az elmúlt huszonöt év emlékezetes mozzanataiból. Ezt követően Talpas János egyetemi oktató az Erdélyi barangolás ötletgazdája, programvezetője, aki az elmúlt 24 év alatt számos emlékezetes helyre kalauzolta el a résztvevőket, beszámolt az események miatt elmaradt idei körút tervezett programjáról, a jövőbeli tervekről, illetve egy rövid filmösszeállítással elevenítette fel az elmúlt kirándulások emlékét (Szilágyi Júlia, Talpas János, Tóth Orsolya összeállítása). A konferencia zárásaként Bitay Enikő köszönetet mondott mindazoknak, akik aktív részvételt vállaltak a konferencián, és akik igényes és magas tudományos színvonalú előadásaikkal hozzájárultak a rendezvény sikeréhez és a publikációk megvalósításához, külön kiemelve a lelkes szervezőcsapat kitartó munkáját.

A jubileumi videókonferencián 108 szerző 48 tanulmányát mutatták be, a műszaki tudományok szinte valamennyi területét felölelve. A szervezők immár több éve bekérik az elhangzott előadások írott változatát mind magyarul, mind angolul. A magyar nyelvű, szakmailag lektorált tanulmányokat a Műszaki Tudományos Közlemények sorozat, az anyagtudomány területéhez tartozókat pedig az Acta Materialia Transylcvanica folyóirat idei számaiban teszik közzé. Az angol nyelvű publikációkat a De Gruyter Open – Sciendo népszerűsíti, ezek indexelve lesznek mind a nagy nemzetközi adatbázisokban, mind a szakmai online könyvkereskedésekben.

A videókonferencián összesen 98-an csatlakoztak negyven helységből, hat országból (Belgium, Magyarország, Németország, Románia, Svájc, Szlovákia).

A videókonferencia abban is úttörő jellegű, hogy társintézmények képviselői, szervezői is jelen voltak, nagy érdeklődés követte a rendezvényt. Valószínű, hogy az elkövetkező nehéz időszakban sor kerül még hasonló jellegű tudományos eseményekre, az EME mindenképpen nyitott erre.

A részletes beszámoló  itt érhető el...

Kolozsvárt, 2020. 04. 08.

Bitay Enikő, az Erdélyi Múzeum-Egyesület Műszaki Tudományok Szakosztályának elnöke