XX. Műszaki Tudományos Ülésszak – beszámoló

XX. MŰSZAKI TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAK – Kolozsvárt BESZÁMOLÓ  

Az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karával közösen idén is megszervezte a Műszaki tudományos ülésszakot, a Magyar Tudomány Napja rendezvénysorozat keretében 2019. november 23-án Kolozsvárt.

Különös és igen szép véletlen volt, hogy a jubileumi XX. MTÜ–t pont 20 előadással (közleménnyel) köszöntötte a 39 szerző. Hét egyetem, négy kutatóintézet főleg csoportos kutatási munkáját ismerhettük meg. A Jubileumi műszakis ülésszakot megtisztelték Délvidékről a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, a Dunaújvárosi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatói-oktatói, valamint a hazai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Petrozsényi Egyetem és a Kolozsvári Műszaki Egyetem oktatói, kutatói.

Rendezvényünk egyik lényeges mozzanata volt, melynek már több éves hagyománya van, a Jenei Dezső-emléklap átadása, ünnepélyes keretet biztosítva az erdélyi magyar műszaki tudományosságért kifejtett tevékenység elismerésére. Az idei kitüntetettünk dr. Gobesz Ferdinánd Zsongor építészmérnök egyetemi docens, a Kolozsvári Műszaki Egyetem oktatója volt.

A rendezvény méltó helynek bizonyult a nemrégiben elhunyt jeles műszakis kollégánk, szakosztályi tagtársunk megemlékezésére is: Dr. Csibi Vencel, akadémikus, gépészmérnökre emlékeztünk.

A rendezvény utolsó programpontja könyvbemutató volt. A Műszaki Tudományos Füzetek, a Tudomány- és Technikatörténet sorozatok legújabb kötetét, illetve a Műszaki Tudományos Közlemények sorozat két legújabb számát (10,11), valamint az Acta Materialia Transylvanica folyóirat 2019-es év két számát mutattuk be.

A szekció munkálatairól Kisfaludi-Bak Zsombor készített fotódokumentációt, mely a szakosztály albumában található: a közösségi oldalon érhető el.

Az ülésszak programfüzete itt olvasható: https://www.eme.ro/muszakitudomanynap/MTU19_programfuzet-k.pdf

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik az ülésszakon vállalták az aktív részvételt, és értékes tanulmányaikat közlésre kínálták, illetve a tanulmányok szakmai értékelését elvégző szaklektoroknak, kik véleményükkel, tanácsaikkal értékes segítséget nyújtottak a kiadvány(ok) megvalósulásához.

Csatoltan a részletes beszámoló.

 

Kolozsvárt, 2019. 12.13. Bitay Enikő, az EME MTSZ elnöke