Beszámoló MTNE 19. fórum – Jövőformáló tudomány

[2020.12.14]

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 2020

(MTNE 19. fórum – Jövőformáló tudomány)

MTNE 19. fórum fényképes beszámolója itt olvasható (pdf formátumban)

Egyesületünk 2002-ben csatlakozott a magyar tudomány novemberi ünnepéhez, azóta évi rendszerességgel szervezünk konferenciát A Magyar Tudomány Napja Erdélyben (MTNE) címmel. A nagyszabású eseményt – az Egyesület 1859-es alapító közgyűlésére emlékezve – évente a november 23-ához legközelebb eső hétvégén tartjuk.
A rendezvény fővédnöke Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
2020-ban járványügyi helyzet ellenére összesen 16 rendezvényre került sor videókonferencia formájában. A modern technológia által lehetőséget nyújtottunk a szélesebb körű csatlakozáshoz és eljuttattuk a rendezvényeinket azokhoz is, akik más években nem tudtak a helyszínen részt venni.
Az idén az online rendezvényeken összesen majd 700 résztvevőt számoltunk össze, és összesen 241 szerző 149 előadása kerül bemutatásra, ezenkívül 17 könyvbemutatóra és 2 kerekasztal beszélgetésre került sor. A rendezvények egy része elérhető a YouTube csatornákon, decemberig 3940 alkalommal tekintették meg a felvételeket.
Az ünnepi konferencia immár hagyományosan két részből állt, a pénteki nyitónapon plenáris előadások hangzottak el a tudomány időszerű kérdéseiről, ehhez 2020-ban is fiatal hazai kutatókat kértünk fel. A konferencia második részében szakosztályaink és fiókegyesületeink tartották meg a saját tudományterületük és régiójuk aktuális kérdéseit felvető, elemző konferenciájukat, melyre a plenáris rendezvényt követő napon, vagy november folyamán más időpontban került sor.
A Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozat egyik fő célkitűzése, hogy az erdélyi magyar tudományosság fóruma és eseménye legyen, amely illeszkedik az összmagyar és nemzetközi tudományművelés irányzataiba. Ugyanakkor lehetőséget kínál a kapcsolatteremtésre, a közös kutatások, együttműködések elindítására, folytatására.
2020-ban A Magyar Tudomány Napja Erdélyben című konferencia nyitóünnepségét és plenáris előadásait november 20-án, pénteken tartottuk videókonferencia formájában. Az utóbbi években a fórum témájának megválasztásában is az MTA ajánlását követtük, így a 19. rendezvényünk témája Jövőformáló tudomány volt.
ÜNNEPI MEGNYITÓ
A megnyitó ünnepség alkalmából először az EME elnöke, Keszeg Vilmos köszöntötte az online térben jelenlevőket. A Magyar Tudományos Akadémia részéről Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Erdei Anna, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese, illetve Kocsis Károly, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke köszöntései hangzottak el. A társintézmények képviseletében Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, Markó Bálint, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese és Gábor Csilla, az MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnöke szólaltak fel a nyitóünnepségen. Ezenkívül Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szövetségi elnöke és Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere üdvözölték a hallgatóságot.
Ezt követően Bitay Enikő, az Erdélyi Múzeum-Egyesület főtitkára, a rendezvény programfelelőse ismertette a tudománynapi rendezvénysorozatot.
Beharangozó videó  https://youtu.be/jyVxeu0reDk
Pillanatképek az elmúlt évek rendezvényeiből (videó)  https://youtu.be/tUA-89wjuCg

GR. MIKÓ IMRE-EMLÉKLAPOK
A tudománynapi rendezvény keretében került sor immár hagyományosan a gr. Mikó Imre-emléklapok átadására. Az emléklapot az EME elnöksége 2005-ben, az egyesületet létrehozó Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából alapította. Idén az emléklapot az Egyesületünkkel együttműködő intézményeket vezető, a munkánkat személyesen is támogató személyiségeknek nyújtottuk át, kérve, hogy köszönetünket munkatársaiknak is továbbítsák.
2020-ban az Erdélyi Múzeum-Egyesület Mikó Imre-emléklappal tüntette ki Freund Tamás akadémikust, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét az EME folyamatos működéséhez és az erdélyi magyar tudományműveléshez nyújtott támogatása elismeréséül. Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntette ki az EME Kelemen András villamosmérnököt, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar dékánját, Markó Bálintot, a BBTE rektorhelyettesét, Balázs Lajos néprajzkutatót, egyetemi docenst, Tamásné Szabó Csilla tudományos kutatót valamint Veress Erzsébet vegyészt.

ÜNNEPI PLENÁRIS ELŐADÁS
Kosztolányi György Széchenyi-díjas orvos, gyermekgyógyász, klinikai genetikus, a Pécsi Tudományegyetem professor emeritusa, az MTA élettudományi alelnöke tartott ünnepi plenáris előadást, melyben a SARS-Cov-2 járványnak a tudomány társadalmi megítélésére gyakorolt hatását vizsgálta.

ZENÉS KÖSZÖNTŐ
Idén is zenés köszöntő színesítette a megnyitó rendezvényt, ezúttal a Nyitnikék Énekegyüttes (Csiki Zsófia, Tifán Anna - felkészítő tanár Fejősné Kászoni Gabriella, Székelyudvarhely, Máréfalva) adott elő udvarhelyszéki népdalokat. Az együttes tagjai a Legato Egyesület mentoráltjai, tavaly bejutottak a Felszállott a páva döntőjébe, a KÓTA kiemelt minősítéssel díjazta őket idén májusban.

FIATAL KUTATÓK A TUDOMÁNY SZOLGÁLATÁBAN – PLENÁRIS ELŐADÁSOK
2016-ban indítottuk el azt a hagyományt, hogy különböző szakterületeket és intézményeket képviselő fiatal kutatókat kérünk fel plenáris előadások megtartására, ezáltal által bepillantást nyerhetünk a fiatal generáció változatos kutatási témáiba, és kutatási eredményeibe. Kezdeményezésünknek azóta nagy sikere lett, ezért idén is folytattuk, fiatal kutatókat kértünk fel arra, hogy plenáris előadást tartsanak konferenciánk nyitórendezvényén.
Tamásné Szabó Csilla nyelvész, az EME tudományos kutatója, egy olyan adattárat mutatott be előadásában, mely Aranyos vidékének történelmi és jelenkori és térszinformaneveit gyűjti össze. Szabó Á. Töhötöm etnográfus (BBTE, Bölcsészettudományi Kar) előadásában az együttműködés magyarázatainak történeti és kulturális beágyazottságát vizsgálta, kitérve az ajándék és az áru közti ellentétére és azok egybefonódására, illetve az együttműködés és a versengés aspektusaira különböző helyzetekben. Miklóssy Ildikó környezetmérnök (Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara Biomérnöki Tanszék) a magas hozzáadott értékű vegyületek anyagcsere-mérnökségi és genommérnökségi módszerekkel történő előállításáról beszélt előadásában. Szabó Zoltán–István gyógyszerész („George Emil Palade" Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetemelőadásának azt volt a célja, hogy bemutassa az utóbbi évek legígéretesebb eredményeit a nanoszálas rendszerek gyógyászati alkalmazásában, illetve betekintést nyújtott a témában folytatott marosvásárhelyi kutatásokba. Gál Katalin szociológus (Partiumi Keresztény Egyetem, Gazdaság és Társadalomtudományi Kar) előadásában egy 2018-as és egy 2020-as szociológiai felmérés tapasztalatait mutatta be, arra a kérdésre is keresve a választ, hogy hogyan változik a felsőoktatás szerepe az online oktatás következtében. Kokoly Zsolt (Sapientia EMTE, Jogtudományok Tanszék, Kolozsvár) a személyiségi jogok közül a képmáshoz és hangfelvételhez való jog sajátosságairól tartott előadást. Simon-Várhelyi Melinda vegyészmérnök (BBTE, Kémia és Vegyészmérnöki Kar) előadásában egy dinamikus szennyvíztisztító modellt mutatott be. Nagy-György Tamás (Temesvári Műszaki Egyetem, Építőmérnöki Kar) a Makovecz Imre tervezte Temesvári Új Ezredév Református Központ tervezésének és építésének kihívásairól beszélt előadásában.
A rendezvény megnyitója, illetve a plenáris előadások megtekinthetők az EME YouTube csatornáján. Megnyitó: https://youtu.be/1wAFls64duE, plenáris előadások: https://youtu.be/fAmg4M-Kxe0

SAJTÓVISSZHANG
Médiapartnerünk, a kolozsvári Román Közszolgálati Televízió „Erdélyi Figyelő" című műsorának beharangozója:
https://fb.watch/1RNGoxHFSa/
https://www.youtube.com/watch?v=--HX4N8BUsg
Sajtópartnerünk, a kolozsvári Szabadság napilap, 2020. november 18-án „Virtuálisan zajlik az EME tudománynapi rendezvénye" címmel beharangozót jelentetett meg a rendezvényről:
http://szabadsag.ro/-/virtualisan-zajlik-az-eme-tudomanynapi-rendezvenye
A rendezvénysorozat jelentős visszhangot kapott a helyi és országos sajtóban, illetve a partnerintézmények honlapjain, a kapcsolódó cikkek, előzetesek és tudósítások elérhetők a következő oldalakon:
https://kronikaonline.ro/kultura/a-jarvany-az-erdelyi-tudomanyunnep-fokuszaban
https://www.erdely.ma/a-magyar-tudomany-napja-erdelyben-videokonferenciakkal-unnepel-a-kolozsvari-eme/
https://www.maszol.ro/index.php/tech-tudomany/134981-a-magyar-tudomany-napjat-videokonferenciakkal-unnepli-az-erdelyi-muzeum-egyesulet
https://kultura.hu/a-magyar-tudomany-napja-kolozsvaron/
http://szabadsag.ro/-/magyar-tudomany-erdelyben-tizenkilencedik-alkalommal

AZ EME SZAKOSZTÁLYAINAK ÉS FIÓKEGYESÜLETEINEK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA
A tudománynapi rendezvénysorozat folytatásaként az EME szakosztályai és fiókegyesületei szervezik meg saját tudományterületükhöz szabott konferenciájukat, melyek tematikáját maguk határozzák meg az egyes régiókban, illetve tudományágakban felmerülő sajátos kérdéskörök alapján. Az évek során ezen rendezvények száma is megnőtt, s az egyes konferenciákat a plenáris rendezvény másnapján, illetve november különböző időpontjaiban tartották meg.
Külön örömünkre szolgál, hogy a járványhelyzet ellenére az EME hét szakosztálya és öt fiókegyesülete idén összesen 15 online rendezvénnyel járult hozzá Egyesületünk központi rendezvényéhez, kapcsolódva a Magyar Tudományos Akadémia tudományünnepi rendezvénysorozatához.
A járványhelyzet miatt virtuális térbe szorult rendezvények változatos képet mutatnak úgy a téma mind a nagyságrend és a célközönség tekintetében is, van közöttük tudományos konferencia, melynek előadói között hazai és külföldi szakembereket egyaránt megtalálunk, sor kerül kerekasztal beszélgetésekre, illetve emlékkonferenciára is. Az egyes rendezvények keretében könyvbemutatókat is tartottak, ezáltal próbáltak a szervezők hozzájárulni ahhoz, hogy a friss kiadványok a korlátozások ellenére is eljussanak az érdeklődő közönséghez, és a már elvégzett, kötetben megjelent tudományos kutatások szélesebb körű nyilvánosságot kapjanak. Rendezvények által azt is hangsúlyozni próbáljuk, hogy a személyes találkozások korlátozása ellenére, a tudományos kutatások és együttműködések tovább folytatódnak.

BÖLCSÉSZET- NYELV- ÉS TÖRTÉNETTUDOMÁNYI SZAKOSZTÁLY nyelvészeti, irodalom-, színház- néprajz-, zenetudományi, történelmi kutatásokról számolt be különböző szakterületeinek konferenciáin:
1. Nyelv-, irodalom-, néprajz- és színháztudományi szekció  A szokatlanság kihívásai címmel szervezett online konferenciája a nyelvészet, irodalom-, színház- néprajztudomány és filmművészet szakembereit gyűjtötte össze a virtuális térben (Zoom-platformon) november 21-én. Az előadások, könyv- és lapbemutatók és megbeszélések dinamikus egymásutánja a szakmai nyilvánosságnak e formájában tette a kutatások eredményeit ellenőrizhetővé, hozta az érintetteket egymással szakmai dialógusba. A nyelvészet (helynévkutatás, irodalmi fordítás); a szövegkritika (beleértve a latin nyelvű forrásvizsgálatot és a prédikációkutatást); a történettudomány; a színházi-bábszínházi és filmesztétika (és szcenika), a sajtótörténet témakörében elhangzó előadások között megtartott lap- és könyvbemutatók által nemcsak az érdeklődés fenntartása, hanem jelentős mennyiségű tudományos probléma tematizálása, új információk közlése vált lehetővé.
Ebből az alkalommal hirdette ki az EME elnöke a 2019-es Debüt-díj pályázat eredményét, az idei díjazott P. Kovács Klára művészettörténész.
A rendezvénynek 72 résztvevője volt, és a Ványolós családi együttes hangulatos, erre az eseményre összeállított zenei produkcióját jelentő videofilm megtekintése zárta.
2. A történelem szekció Egyház és társadalom a régi Erdélyben című online konferenciáján négy tematikus tömbben tizenhat előadás hangzott el Erdély történelmének különféle kérdéseiről. Négy kutató Erdély középkori egyháztörténetének kérdéseiről értekezett. A tömbben egy módszertani jellegű előadás is elhangzott a kora újkori forráskiadványok metodológiájának égető kérdéseiről. Négy előadás az erdélyi fejedelemség- és dualizmus kori bűnözés és bűnüldözés témájából merített. Egy külön tömbben a Maros Megyei Múzeum régész és történész munkatársai ismertették a római kori Dácia tartománya határaival (limes) kapcsolatos kutatásaikat, a marosszentkirályi pálosokkal foglalkozó tájrégészeti felméréseiket és Marosvásárhely középkori és kora újkori várostopográfai vizsgálódásaikat. Emellett bemutatták az utóbbi években szervezett múzeumi kiállításokat is. A 16 előadó és az egyes tömbök munkálatait vezető elnökök Erdély nyolc különböző kutatási és felsőoktatási intézményét képviselték. Az előadásokon mintegy 60 személy fordult meg, és minden tömb munkálatait átlagosan 35-40 személy követte. Az on-line részvétel az előadások utáni vitákat sem akasztotta meg, számos hallgató bekapcsolódott az eszmecserébe. A résztvevők jelentős hányada az egyetemi diákok soraiból került ki, emellett magyarországi, sőt németországi kutatók is bekapcsolódtak az eseménybe.
3. A Zenetudományi szekció keretében idén A zeneművészeti képzés új terei címmel szervezett online konferenciát az I. szakosztály keretében működő Erdélyi Zenetudományi Munkaközösség és a BBTE Református Tanárképző és Zeneművészeti Kara november 21-én. A rendezvényen 11 meghívott előadó (erdélyi és magyarországi egyetemi és középiskolai oktató, egyházzenész) tartott tíz előadást. A rendezvény keretében Angi István professzor úrra emlékeztek a résztvevők, az elismert zeneesztéta megalapítása (2005) és újjászervezése (2018) óta az Erdélyi Zenetudományi Munkaközösség minden tevékenységét támogatta jelenlétével és publikációival. Az iskolatörténeti és oktatástörténeti előadások után, első ízben Erdélyben, zenei mediációhoz, koncertpedagógiához kapcsolódó kutatási eredményeket és adatokat ismertettek az előadók. A kérdésekben, hozzászólásokban is gazdag, jó hangulatú konferenciát két kötet bemutatója zárta. Az előadókon és a szervezőkön kívül a BBTE Zeneművészeti és Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Karának oktatói és diákjai, középiskolai zenetanárok, rádiós szakemberek és tanítók vettek részt a rendezvényen. A konferencia kivonatfüzete letölthető innen (pdf formátumban)
A nap végén a három szekció közös könyvbemutatót tartott, amely során a a CERTAMEN sorozat VII. kötetét ismertették a szerzők és a szerkesztők (Egyed Emese, Pakó László, Sófalvi Emese) jelenlétében. A kötet a Szakosztály 2018-as tudomány napi rendezvényén elhangzott előadásokat tartalmazza.


4. A TERMÉSZETTUDOMÁNYI SZAKOSZTÁLY szervezésében került sor a 20. Erdélyi Természettudományi Konferenciára (ETK'20) online formában. A konferencia célja a természettudományok különböző területeit művelő szakemberek és tudományos kutatók számára alkalmat teremteni az alkotó találkozásra, egymás munkáinak megismerésére. Az idei konferencián 10 előadás hangzott el a kémia és a biológia területéről, főként fiatal, hazai előadóktól. Az előadásokat követően egy tudományos vitafórumra is sor került az jelenlevők aktív részvételével. Az online  rendezvényen összesen 38 személy vett részt. Az Erdélyi természettudományi konferencia programfüzete
A Szakosztály elnökének üdvözlő beszéde elérhető a videómegosztón az alábbi linken: https://mega.nz/file/pg0AkShI#LKrIIaSQ9908TWw9ASzOuFXrR8QYkyHJopD4csXOl0M


5. Az ORVOS- ÉS GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI SZAKOSZTÁLY kolozsvári fiókjának szervezésében online kerekasztal beszélgetésre került sor november 21-én, melynek címe Covid-19 pandémia: járvány a 21. században. A virtuális térben zajló beszélgetésen a betegség ismert jellegzetességeit és főbb járványtani sajátosságait tekintették át. A kerekasztal jellegű, interaktív beszélgetésen dr. Bódizs György, a Covid kórházzá átalakított kolozsvári Rehabilitációs korház orvosigazgatója és dr. Molnár B. Géza, epidemiológus főorvos osztották meg tapasztalataikat nemcsak a kollégákkal hanem az érdeklődőkkel is, akik bekapcsolódhattak és aktívan is részt vehettek a beszélgetésben.  A rendezvény itt tekinthető meg: https://youtu.be/uKk7jKSGLLs


JOG-, KÖZGAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI SZAKOSZTÁLY szervezésében idén négy rendezvényre került sor.
6. A IV., Jog-, Közgazdaság- és Társadalomtudományi szakosztály Jogász szekciója, illetve a Sapientia EMTE Jogtudományi Intézete 2020-ban is közösen szervezte meg A Magyar Tudomány Napja Erdélyben c. rendezvénysorozat jogtudományi szekciójának programját. Idén két szakosztályi rendezvényre került sor online formában. November 13-án Az európai médiajog aktuális kihívásai címmel szerveztek médiajogi konferenciát, ahol 3 tematikus blokkban összesen 9 szakember adott elő (3 magyarországi és 6 romániai), köztük gyakorló jogászok, egyetemi oktatók és médiaszakemberek is. Az online formátumnak köszönhetően a közönség soraiba, a romániai publikum mellett, szép számban kapcsolódtak be Magyarországról is (a nézők száma átlagosan 43-ra tehető). A rendezvény visszhangja nagyon pozitív volt, egy esetleges folytatás gondolata is felmerült. A Kolozsvári Rádió szerkesztett formában utólag újraközvetítette a rendezvény egy részét  valamint a Bukaresti rádió 
7. A jogtudományi szekció második rendezvényére szintén a Sapientia EMTE Jogtudományi Intézetével közös szervezésben került sor november 19-én, online könyvbemutató formájában Erdélyi jogászok. Jogászportrék 1. címmel. A rendezvényen a háromkötetesre tervezett Erdélyi jogászok könyvsorozat nyitó darabját mutatták be (a mű 15 erdélyi kötődésű jogtudósok, gyakorló jogászok életútját és pályaképét mutatja be a 19. századtól napjainkig esszészerű szövegekben). A bemutatón 6 szerző vett részt, akik az általuk jegyzett portrékat mutatták be, ezt követően pedig kérdéseket lehetett feltenni, amellyel a résztvevők közül többen éltek. Az online formátumnak köszönhetően ezen a rendezvényen is romániai és magyarországi érdeklődők egyaránt részt vettek (a nézők száma átlagosan 48-ra tehető). A bemutatóról szóló részletesebb szöveg itt tekinthető meg: http://jog.sapientia.ro/hu/konferenciak-rendezvenyek/online-konyvbemutato-erdelyi-jogaszok-jogaszportrek-1
8. A Turisztikai szekció keretében tartották meg november 26-án a VII. erdélyi magyar vendéglátás és turizmus konferenciát a Babeș–Bolyai Tudományegyetem partnerségében, melynek témája A turizmus újraindítása a Kárpát-medencében 2020-ban.  Az online formában megtartott rendezvény keretet biztosított a hazai és anyaországi szakemberek találkozójára, tapasztalatcseréjére, ízelítőt próbálva adni ezen szakterület kutatási eredményeiről, oktatási tapasztalatairól.
A rendezvény fő célja az erdélyi magyar vendéglátásban és idegenforgalomban érdekelt szakemberek tapasztalatainak megosztása, a turizmus és vendéglátás Covid 19 vírus okozta leállása után. Az utóbbi időben világszerte visszaesett az idegenforgalom, így időszerűvé vált, hogy szakmailag is megtárgyalják mit lehet tenni az újraindítás érdekében. A fórum lehetőséget biztosított a szakmában tevékenykedő cégek túlélési programjainak bemutatására, különböző szakterületek jeles képviselőit szólította meg: oktatót, kutatót egyaránt. A rendezvényen kilenc előadás hangzott el. A konferencia felkért előadói érintették a címben említett témakört, előadást hallhattunk a régiók turisztikai változásairól, a vidéki turizmus problémáiról, a szállásfoglalások növelésének lehetőségeiről, a múzeumok és fürdök újraindításáról, az új trendekről a vendéglátásban. Két előadás keretében beszámoltak a Gyulán működő gyógyturizmus helyzetéről és az adott helyzethez igazodó lehetőségekről. Nem maradt el a vidéki turizmus lehetőségeinek bemutatása sem, kitérve annak fejlődési lehetőségeire is. Bemutatásra került a kulturális turizmus hatékonyságának elemzése a vírus adta helyzetben, illetve a múzeumok helyzetének ismertetése is. A gasztronómia-szakértő előadásában, mely nagy érdeklődésnek örvendett, a modern konyha erősségeit és szakmai problémáit mutatta be.
A rendezvény plakátja a Erdélyi digitális adattárban (EDA) is elérhető: https://eda.eme.ro/handle/10598/32152 . A rendezvény honlapja: http://www.eme.ro/emvt/
A konferencia programfüzete itt érhető el: https://eda.eme.ro/handle/10598/32151  avagy a konferencia honlapján, itt olvasható: https://eme.ro/emvt2020/program.html
Az online térbe megtartott rendezvény idén is nagy népszerűségnek örvendett, mintegy mintegy 55 személy vett részt, akik főleg a fiatal pályakezdők csoportjához tartoznak.
VII. erdélyi magyar vendéglátás és turizmus konferencia bővebb beszámolója itt olvasható
9. Társadalomtudományi szekcióban Járványidő és társadalomtudomány címmel szervezték meg a Sapientia EMTE társadalomkutatással foglalkozó oktatóinak online konferenciáját november 27-én. A rendezvényen tizenöt előadó mutatott be olyan előadást, amely a COVID-19 vírus okozta világjárvány lokális és globális társadalmi hatásait járta körül. Az előadások részben azokra a kutatásokra, és a kutatások nyomán már megszületett szövegekre alapultak, amelyek a 2020 áprilisában, a Sapientia EMTE Társadalomtudományi Tanszékeinek oktatói között meghirdetett ,,Minden másképp lesz" projekt részeként történtek, illetve fogalmazódtak meg. A konferenciának összesen 33 bejelentkezett résztvevője volt.

10. Az EME MŰSZAKI TUDOMÁNYOK SZAKOSZTÁLYA a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karával közösen idén is megszervezte a Műszaki tudományos ülésszakot, melyre november 21-én került sor videókonferencia formájában, kihasználva annak lehetőségét, hogy az online térbe bekapcsolódhassanak a távol élő neves kutatók is. A huszonegy éve szerveződő ülésszak, mindig igyekszik összehozni azt a műszakis társadalmat/közösséget, mely fontosnak tartja a magyar (szak)nyelvű tudományművelést. A rendezvény rangját jelentősen emelte a három meghívott plenáris előadó, B. Nagy János akadémikus (University of Namur, Belgium), Porkoláb Miklós akadémikus (Massachusetts Institute of Technology) és Tisza Miklós emeritus professzor (Miskolci Egyetem), akik a nanotechnológia, a magfúzió és a korszerű acélkohászat tudományterületein elért értékes eredményeiket osztották meg a hallgatósággal. A megnyitón a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem rektora, prof. Dávid László köszöntötte a rendezvény résztvevőit, az EME részéről pedig Bitay Enikő a Műszaki tudományok szakosztályának elnök asszonya, akik a 21 éve szerveződő műszaki tudományos ülésszak jelentőségét emelték ki, melynek története összefonódik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem műszaki képzésével és tudományos tevékenységeivel, tudományszervezésével, publikációs igényével, törekvéseivel. Hat országból összesen 65-en kapcsolódtak be az idei online élő rendezvénybe: Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Magyarország, Németország, Portugália és Románia. Idén 36 szerző 19 előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Az előadók tizenkét egyetem és három kutatóintézet főleg csoportos kutatási munkáját ismertették, melyek a műszaki irányzat legkülönbözőbb tudományterületeit ölelték fel: anyagtudományok (4), építőmérnöki tudományok (4), villamosipar (1), gyártástechnológia (6), ezen belül fogaskerékgyártás, tudománytörténet (1) és nem utolsósorban alkalmazott fizika (2). Ugyanakkor a részvevők, immár hagyományosan beleláthattak az EME Műszaki Tudományok Szakosztály tudomány- és technikatörténeti szakcsoportjának munkálataiba, legújabb eredményeit megismerve, illetve sor került a nagyjainkról való megemlékezésre is.
A rendezvény egyik lényeges mozzanata, a Jenei Dezső-emléklap átadása, amely ünnepélyes keretet biztosít az erdélyi magyar műszaki tudományosságért kifejtett tevékenység elismerésére. Az idei kitüntetettünk dr. Nagy-György Tamás építészmérnök, a Temesvári Műszaki Egyetem egyetemi tanára. A konferencia méltó helynek bizonyult a nemrégiben elhunyt jeles vegyész kollégáról, dr. Veress Erzsébetről, az EME külső tudományos munkatársáról való megemlékezésére is.
Az előadás-sorozatot könyv- és folyóirat-bemutató zárta, melynek keretében Papp István A mechanizmusok kiegyensúlyozásának elmélete, illetve Miholcsa Gyula Erdély napórái című értékes munkáit, az Acta Materialia Transylvanica folyóirat és a Műszaki Tudományos Közlemények sorozat 2020-as számait ismerhették meg a résztvevők.
A XXI. Műszaki tudományos ülésszak teljes felvétele itt nézhető meg: https://youtu.be/C-3ADPIxQuY. A programfüzet itt olvasható: https://eda.eme.ro/handle/10598/32137.
A részletes, fényképes beszámoló itt olvasható: https://eda.eme.ro/handle/10598/32150.

 11. A MATEMATIKAI ÉS INFORMATIKAI SZAKOSZTÁLY november 13–14 között szervezte meg a 11. Matematika és informatika alkalmazásokkal videókonferenciátA rendezvény első napján a matematika szekcióban 8 előadás hangzott el. Ezt követően szombaton a didaktika, illetve informatika szekciók előadásai következtek. Délután plenáris előadással folytatódott a rendezvén, ahol Solymosi Tamás (a Budapesti Corvinus Egyetem professzora) A kooperatív játékok magjának leírásáról című előadását hallgathatták meg a résztvevők. A plenáris előadás után további 5 előadás hangzott el a matematika szekcióban. Végül a konferencia legünnepélyesebb pillanata következett, a Farkas Gyula-emlékérem átadása. Az emlékérmet olyan általános iskolában, vagy középiskolában oktató matematika vagy informatika szakos tanár kaphatja, aki tevékenységével jelentősen hozzájárult a matematikai vagy informatikai ismeretek terjesztéséhez, és a tehetséggondozásban kiemelkedő eredményeket ért el. Az idei díjazottak: Bencző Piroska (Gyergyóalfalu), Deák Éva (Sepsiszentgyörgy) és Păcurar Mária (Temesvár). A laudációkat Szenkovits Ferenc és Soós Anna olvasta fel. A díjakat András Szilárd adta át. A konferencián összesen 22 előadás hangzott el és 61 regisztrált résztvevője volt a rendezvénynek.

12. Az AGRÁRTUDOMÁNYI SZAKOSZTÁLY a SEPSISZENTGYÖRGYI FIÓKEGYESÜLETTEL karöltve, valamint a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Kertészmérnöki Tanszékével, Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ munkaközösségével és az illyefalvi LAM Alapítvánnyal közösen szervezte meg november 21-én a XVI. Agrártudományi Konferenciát, melyet online térben tartottak a Zoom platformon és a Sepsiszentgyörgyi Fiókegyesület YouTube csatornáján élőben követhető volt. A rendezvényt azzal a céllal szervezték, hogy megismertessék a tudománynak az agrárium alakulására gyakorolt hatását és ennek jövőbeni szerepét; ösztönözzék az agráriumot elősegítő interdiszciplinaritást, szakmai közösségeket és együttműködéseket alakítsanak ki, támogassák és ösztönözzék a fiatal kutatók érdeklődését, illetve bevonják őket a kutatómunkába. A konferencián 19 szakmai előadás hangzott el és egy könyvismertetőre került sor. Ezek a szántóföldi és kertészeti növénytermesztés, az állattenyésztés, a tájépítészet, a mikroszaporítás, a mikrobiológia, a mezőgépészet, az organikus gazdálkodás, a vegetációkutatás és a tudománytörténet szakmai alegységeket képviselték. Az online formában megrendezett konferencia azt a lehetőséget kínálta, hogy egy sokkal szélesebb körben disszeminálódtak a tudományos igényű információk, mind a rendezvény ideje alatt, mind a pedig a világháló csatornáin való visszanézés/hallgatás révén. A rendezvény itt tekinthető meg  https://youtu.be/KfdDrO2ych4.
XVI. Agrártudományi Konferencia bővebb beszámolója itt olvasható.

13. A GYERGYÓSZENTMIKLÓSI FIÓKEGYESÜLET november 11–12-én tartotta meg nemzetközi történész konferenciáját A trianoni békediktátum és az erdélyi magyarság autonómiatörekvései a 20. században és a 21. század elején címmel, melynek központi témájaként a trianoni békediktátumot és az erdélyi magyarság 20. századi és 21 század eleji autonómiatörekvéseit jelölték meg. A rendezvényen 7 előadás hangzott el, melyeket a rendkívüli helyzetnek köszönhetően a Gyergyó TV is közvetített. Az előadásokról készült felvételek megtekinthetők a Gyergyó Tv YouTube csatornáján: https://bit.ly/2KGD6i9

14. MAROSVÁSÁRHELYI FIÓKEGYESÜLET a Borsos Tamás Egyesülettel közösen szervezte meg november 28-án a Maros megye és Marosvásárhely történetéből című videókonferenciáját. A rendezvényen 5 előadás hangzott el, és mintegy 15 személy vett részt.

15. A SEPSISZENTGYÖRGYI FIÓKEGYESÜLET idén első ízben online módon megszervezésre kerülő tudománynapi rendezvénye a „virtuális nagyközönséget" célozta meg. A Jövőformáló tudomány. A tudomány a jövő szolgálatában címet viselő, november 14-én megtartott virtuális kerekasztal-beszélgetés alkalmával Székelyföldről származó, Amerikában élő kutatókkal: Balázsi Gábor biológussal (New York Állami Egyetem) és Darvas Tamás matematikussal (Marylandi Egyetem) beszélgetett Bíró Boróka Júlia, az EME Sepsiszentgyörgyi Fiókegyesületének elnöke. A beszélgetés a következő témákat érintette: alap- és alkalmazott kutatások, mesterséges intelligencia, interdiszciplinaritás, multidiszciplinaritás, reál- és humántudományok szerepe a jövőformálásban, kreativitás és tudományművelés, termékfejlesztés. A rendezvényt élőben közvetítették a fiókegyesület YouTube csatornáján, és továbbra is megtekinthető az alábbi linken: https://youtu.be/zR_VAv0-9kY

Résztvevők, szerzők, előadások számokban
Az idén az online rendezvényeken összesen majd 700 résztvevőt számoltunk össze, és összesen 241 szerző 149 előadása kerül bemutatásra, ezenkívül 17 könyvbemutatóra és 2 kerekasztal beszélgetésre került sor. A rendezvények egy része elérhető a YouTube csatornákon, decemberig 3940 alkalommal tekintették meg a felvételeket.
További információk megtalálhatók a rendezvény honlapján: https://www.eme.ro/web/mtne/emetudnap2020

Összegezve: valamennyi rendezvény nagy sikernek örvendett, az előadásokat szakmai beszélgetések követték. Akinek nem sikerült eljutnia rendezvényeinkre, kiadványainkból is tájékozódhat az egyes szakterületeken elhangzott előadásokról. Az évi rendszerességgel megjelenő Certamen sorozatban a nyelv-, irodalom-, néprajztudomány, történelem és zenetörténeti szekció előadásait, valamint a Műszaki Tudományos Közlemények sorozatban és az Acta Materialia Transylvanica lapszámaiban a reáltudományok szakterületén elhangzott előadások írott változatát olvashatják. A természettudományi előadások közlésre javasolt tanulmányai pedig a Múzeumi Füzetek – Acta Scientiarium Transylvanica folyóiratban lesznek terjesztve.
Természetesen mindegyik fórum fontos részét képezte a rendezvénysorozatnak, valamennyi eseményre jellemző volt a szakmaiság, a korszerű tudományos eredmények bemutatása, megvitatása, a tudomány értékeinek terjesztése s mindemellett a tudományos közösség építése.
Médiapartnereink: az Erdélyi Magyar Televízió, a kolozsvári RTV, a kolozsvári rádió és Szabadság napilap valamint a Krónika, melyek folyamatosan népszerűsítik s teszik közé a rendezvényeken készített interjúkat.
A rendezvényünket a Magyar Tudományos Akadémia, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az Nemzeti Kulturális Alap, a Communitas Alapítvány támogatták, melyet ezúton is megköszönünk, hiszen hozzájárultak a rendezvény sikeres lebonyolításához, megvalósításához.
Külön köszönetünket fejezzük ki a társintézmények szíves közreműködéséért, kiemelve a Babeș–Bolyai Tudományegyetemet és a Sapientia Erdély Magyar Tudományegyetemet.

Bitay Enikő, akadémikus, az MTA külső tagja, az EME főtitkár
Email: titkarsag@eme.ro
Tel:+40-75-1016063